A fruktóz a legrosszabb zsír

A fruktóz a legrosszabb zsír

A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában.
Egyik evolúciós célja a gyümölcstermő növények szaporodásának, elterjedésének kiváló elősegítése. A gyümölcs, melyben megtalálható, kissé erjedtebb formájában az őt elfogyasztó állatok segítségével nagyon hatékonyan képes magját terjeszteni.
Mi a baj a fruktózzal?
A gond az, hogy szinte akadály nélkül piruváttá alakul a glikolízis során – a piruvát nevű molekula a zsírsavképzés egyik jelentős előanyaga.
Tehát könnyen, szinte szabályozás nélkül alakulhat zsírrá – például a májsejtekben, ami így a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség kialakulásának egyik melegágya.
Mi szabályozza, hogy tényleg lesz-e belőle zsír?
Nos (számtalan kritikusom szerint nem hangsúlyozom eléggé) – a kalóriabevitel.
Bioenergetikai szempontból az anabolikus, felépítő anyagcserefolyamatok irányát és intenzitását nagymértékben meghatározza a szervezet energiamérlege.
A gond valójában a túlevés…
De az emberi szervezet édeshez való, szinte addiktív kötődése szerintem az egyik legnehezebben kontrollálható tulajdonság és ezért kell nagyon figyelnünk a gyümölcsök cukortartalmát és összetételét.
Kifejezetten veszélyes hogy van molekula, ami akadálytalan táptalaja a zsírképzésnek!
Mindenki tudja, hogy nem egy alma miatt fog elhízni…
 
Fotó: FCS – Fruktóz-Glukóz szirup

Hozzászólás

<

kettő × 2 =

Scroll to Top