- A fruktóz 8-10-szer reaktívabb a glukózhoz viszonyítva a Maillard-reakcióban (stabilabb nyílt lánc és ketocsoport) és így sokkal erősebb AGE-képző (nagyon inzulinotrop glikációs molekulák)
- Az exogén fruktóz kihagyja a glikolízis szabályozott lépéseit és zsírképzést indukál
- Az exogén fruktóz ATP-hiányt okoz (és következményes májkómához vezethet), megnöveli a húgysavképzést (—> köszvény!)
- A fruktóz mennyiségének csökkentése állandó kalóriabevitel mellett csökkenti az inzulinrezisztenciát, a zsírképzést és az érelmeszesedésért felelős komplexek kialakulását
- A már említett fruktózból kialakuló AGE-molekulák a bélben és a májban szaporodnak fel —> gyulladást generálnak többek közt, erősen köthetők a májkárosodáshoz
- A fruktóz okozta ún. Metilglioxál-flux a szervezet központi energiaháztartást érzékelő molekuláját, az AMPK-t némíthatja el

Mindezek a fruktóznak, és nem az étrend kalóriamértékének következményei!
Forrás: