A protonpumpa-gátlókról újra – A szívbetegségek melegágya…

A protonpumpa-gátlókról újra – A szívbetegségek melegágya…

A protonpumpa-gátló molekulák (PPI = Proton Pump Inhibitors) elméletileg hatékony gyomorsav-csökkentő szerek.
Ezen gyógyszerek, pl. a Nolpasa – hatékonyaknak tűntek a fekélyek kezelésében, azonban, amikor annyira könnyen elérhetővé váltak, mint az élelmiszerek, kezdődtek a gondok.
Már hirtelen számos betegség csodaszerévé vált és mint a cukorkát kezdték enni az emberek.
Ez miért baj?
1. A gyomor nem véletlenül ennyire savas közeg – szerepe kiemelkedő a fehérjeemésztés és a kórokozók elleni harc területén. Evolúciós örökség és fegyver!
2. A protonpumpa-gátló szerekkel van azonban más probléma is – az energiatermelő mitokondriumok protonpumpáját nem szelektíven gátolják ezen molekulák. Tehát sokféle sejtben gátolják a protonpumpának nevezett speciális sejtalkotó fehérjét, nemcsak a gyomor fedősejtjeiben.
Hogy ez miért gond?
A protonpumpa (egy speciális fehérje) működésével a protonok (pozitív töltésű elemi részecskék) a mitokondrium egyik oldaláról a másikra szabályozottan vándorolnak, miközben energia keletkezik!
Ha az energiatermelés sejtszintű központját megbénítjuk, nem csodálkozhatunk a szedésük következtében kialakuló szív- és agyi betegségek, fertőzések zömén.
Érdekesség, a PPI-k keletkezésük korában törvényileg szabályozottan maximum két hétig voltak alkalmazhatók. Szerintem ma van, hogy tovább javasolják és használják.
Óvatosan a gyógyszerekkel. Először a táplálkozás legyen szerintem rendezett…
Ha pedig egy szakrendelésen valaki protonpumpa-gátlót kapna receptre, nyugodtan kérdezze még, ‘hogyan táplálkozzak’? Kérdezni szabad és elméletileg ingyenes. És nyugodtan kételkedjen, ha nem kap erre választ, vagy csak annyit, hogy ‘zsirszegeny’ módon…
Tudtad, hogy például a PPI-k gátolják a Magnézium felszívódását? És hogy fokozott béláteresztést indukálnak?
Megfelelő táplálkozás nélkül nehéz elképzelni egy betegség oki terápiáját.

Hozzászólás

<

három + 8 =

Scroll to Top