A tojásfogyasztás rövidtávú hatása túlsúlyos és elhízott emberek jóllakottságára– 2005-ből…

A tojásfogyasztás rövidtávú hatása túlsúlyos és elhízott emberek jóllakottságára– 2005-ből…

Célkitűzés:

Annak a hipotézisnek a tesztelése, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek körében a tojásból álló reggeli az izokalóriás, azonos súlyú bagel alapú reggelihez képest nagyobb jóllakottságot vált ki, csökkenti a falásrohamokat – megállíthatatlan étkezési vágyakat, és csökkenti a későbbi rövid távú energiabevitelt.

Alanyok:

Harminc, legalább 25 kg/m2 BMI-vel rendelkező, 25 és 60 év közötti nőt vettek fel, hogy vegyenek részt egy randomizált keresztezett tervezési vizsgálatban, járóbeteg-klinikai környezetben.

Tervezés:

Egy éjszakai böjtöt követően az alanyok tojás vagy bagel alapú reggelit fogyasztottak, majd 3,5 órával később, véletlenszerű sorrendben, két hét különbséggel ebédeltek. A táplálékfelvételt reggelinél és ebédnél mérték, és a reggeli után 36 órával az étrendi felidézéssel rögzítették. A jóllakottságot a Teltségi Kérdőív (Fullness Questionnaire) és az Állapot-jellemző Élelmiszer-vágy kérdőív, állami változat (State-Trait Food Cravings Questionnaire, state version) segítségével értékelték.

Eredmények:

Az ebéd előtti időszakban a résztvevők jobban érzik magukat és jóllakottabbak a tojásos reggeli után, és lényegesen kevesebb energiát fogyasztottak. A tojásos reggelit követő energiabevitel alacsonyabb maradt az egész nap során, valamint a következő 36 órában is.

Következtetések:

Az izokalóriás, azonos tömegű bagel alapú reggelihez képest a tojásos reggeli nagyobb jóllakottságot idézett elő, és jelentősen csökkentette már a rövid távú táplálékfelvételt is.
 

A saját következtetéseim:

  • Ha ezt már 2005-ben tudták, akkor szégyen, hogy a mai ajánlások a tojást koleszterintartalma miatt is szidják,
  • Szégyen az is, hogy gabonapelyhet javasolnak tejjel egy ilyen szuperélelmiszer helyett.
  • NEM A TOJÁS MIATT HÍZOL EL…
Forrás és teljes tanulmány:
Jillon S Vander Wal et al. J Am Coll Nutr. 2005 Dec. 24(6):510-5. doi: 10.1080/07315724.2005.10719497.

Hozzászólás

<

négy × 4 =

Scroll to Top