Állati rostok – A karnivor prebiotikum - Források: Egy eliminációs terápiás étrend nyomában.

Állati rostok – A karnivor prebiotikum – Források: Egy eliminációs terápiás étrend nyomában.

Nagyon érdekes, hogy nem szükséges növényi rostot fogyasztani a megfelelő prebiotikus hatás eléréséhez és a GI rendszer egészségének támogatásához. Így juthatnak karnivor szervezetek is prebiotikumhoz.
Ilyen számos olyan részlete az állati szervezeteknek, ami nem hús: kötőszövetek, gyomor (pacal), porcok, bőrke, erek, gége, stb. Tehát nagyjából minden olyan állati részlet, ami nem színhús.
Állati rostok – A karnivor prebiotikum - Források: Egy eliminációs terápiás étrend nyomában. Állati rostok – A karnivor prebiotikum - Források: Egy eliminációs terápiás étrend nyomában.
“A macskafélék természetes étrendje – obligát karnivor élőlény révén – állati szöveteket tartalmaz. Ezek között azonban előfordulnak olyan frakciók is, melyek ellenállnak a vékonybél emésztésének, melyek a vastagbélbe jutva a rezidens mikrobiális populáció fermentációja alá keverednek….
… Ez a tanulmány azt jelzi, hogy az állati szövetek potenciálisan hasonló funkciókkal bírhatnak, mint az oldható vagy oldhatatlan növényi rostok in vitro.”
A bél mikrobiális fermentációját általában a növényi rostok fogyasztásával kötik össze. A kutatók megfigyelése azonban az, hogy a szigorúan húsevő étrendek esetén az étrend maga modulálja a mikrobiális ökoszisztémát.
Állati rostok – A karnivor prebiotikum - Források: Egy eliminációs terápiás étrend nyomában.
A csak húst tartalmazó étrendek fogyasztása elsősorban azt eredményezheti, hogy a húsfehérje és a kollagén (amely nagymértékben képes elkerülni az enzimatikus emésztést) bekerülve a bélbe jelentős mennyiségű enzimatikusan emészthető állati szövetet is biztosít a mikrobiális ökoszisztémának. Ezeknek az alacsony enzimatikusan emészthető állati szöveteknek, mint például a csont, a szőrme, a tollak, a kötőszövetek vagy a porcok, potenciálisan hasonló funkcióik lehetnek egy obligát karnivor étrendben, mint az oldható vagy oldhatatlan növényi rostok, és állati rostoknak nevezhetők.
Az erjeszthető és nem erjeszthető állati rostok kombinációja a teljes ragadozó típusú étrendben megváltoztatja a mikrobiális fermentációs mintát – a bél egészségét szolgálva, melyet a csökkent rothadási idő a bélben, a szilárdabb széklet, a hasmenés alacsonyabb gyakorisága, a potenciálisan toxikus keringő metabolitok csökkenése és a bél általános gyulladásának csökkenése jellemez. Az állati rostok fontos összetevők a valóban húsevő étrendben, mely részben felelős a gepárd egészséges bélrendszerének fenntartásáért.
(Megjegyzés: a cikk ismeretterjesztő célokat szolgál! Az egészséges étrendnek az egészséget kell szolgálnia, terápiás étrendnek a beteg gyógyulását: karnivor/nyers karnivor/GAPS étrend esetén mindenképp szakértői segítség és orvosi kontroll szükséges!)
FORRÁS
1. Depauw et al.: Animal fibre: the forgotten nutrient in strict carnivores? First insights in the cheetah. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2013 Feb;97(1):146-54. Epub 2011 Nov 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22074361/
2. Depauw et al: Fermentation of animal components in strict carnivores: a comparative study with cheetah fecal inoculum. J Anim Sci. 2012 Aug;90(8):2540-8

Hozzászólás

<

tizenhárom − hat =

Scroll to Top