Bio termékben szójalecitin

Bio termékben szójalecitin

És még sok más…
 
Ételeket fogyasszunk, ne címszavakat és molekulákat.
Kifejezetten szeretem ezt a bolthálózatot – nem ellenükben írok most, véletlenül sem!
A jelenség általános.
Bio termékekben sokszor irtózatosan hosszú az összetevők listája. És a “Bio” elnevezés gyorsan és tudatosan képes megtéveszteni a vásárlót.
Hogy a bio egészséges. Se a bio, se a vegán, se a paleo, se a keto, se a reform, sem semmilyen címke nem jelent egészséget.
 
És akkor szójalecitin.
A lecitin egy emulgáló hatású molekula (nem egyező tulajdonságú fázisok elkeveredését segíti), ami minden élő szervezet sejtjeiben megtalálható. 1805-ben fedezték fel; neve a “leikhtos” görög szóból ered, ami görögül annyit tesz, “tojássárgája”.
Az 1930-as évekig a tojás volt a lecitin elsődleges forrása, azonban hamarosan felfedezték, hogy a szójabab feldolgozásakor keletkező “maradék”, a nyers szójaolaj gumitalanítási folyamatát kísérő üledék is kitűnő lecitin-forrás.
Így jött létre a szójalecitin.
 
Ugyan egységnyi szójaolaj jóval kevesebb lecitint tartalmaz, mint a tojás, de ugye már nem az egészség a lényeg. Hanem a termék szépsége. Állaga. Színe, illata.
Neked viszont legyen az egészség az első!
És inkább egyél meg egy házi süteményt, egy olasz fagylaltot egy bio elnevezésű készítmény helyett.
Az is lehet színes, illatos, finom.
Kevesebb adalékkal, közelebb a természeteshez.

Hozzászólás

<

5 − négy =

Scroll to Top