Csak megfontoltan...

Csak megfontoltan…

Dr Carbostatin és egy ‘átlagos’ páciens találkozása

Nagyon sokszor már szinte evidencia a gyógyszerszedés és -használat. Hosszú sorok a patikák előtt, ahol nagyon sokszor még a támogatott szerek is drágák. És közben anyagcserebeteg, elhízott, különböző fájdalmakkal küzdő és egyéb problémák súlya alatt roskadozó embereket látni. Jól van ez így?
A kép szarkasztikus és vicces, azonban messze áll tőlem, hogy akár a gyógyszereket, akár az orvosokat kifigurázzam. Mindkettőre nagy szükség lehet, azonban fontos, hogy szakemberek esetében a kompetenciahatárokat lássuk és gyógyszerek tekintetében pedig legyünk óvatosak. A gyógyszerek nem cukorkák és az esetek egy jó részében NEM megoldások, csak maximum átmenetileg segítő lehetőségek.
 
Vannak esetek azonban, amikor hosszabb távon egy gyógyszer használatát javasolják. Ilyenkor véleményem szerint érdemes körültekintően eljárni és pár kérdést magunknak feltenni vagy tisztázni. Már ha az orvosunk nem tette fel vagy nem mondta el nekünk.
Vegyük példának a sztatinokat, melyek hasznossága minimum erősen megkérdőjelezhető, főleg mióta kiderült, hogy az étrendi koleszterinnek, a szív- érrendszeri betegségeknek és a sztatinoknak nem igazán van egymáshoz közük, egy igazi hazugsághalmaz elemei.

0. Ismerem az adott gyógyszert?

Hatás, mellékhatás… el tudnám mondani, mit tesz a szervezetemben?

1. Azonosított a konkrét probléma?

Jelen esetben ezek az elhízás, magas szérum LDL-koleszterin és a magas vérnyomás szoktak lenni. Ezekre egyébként egyikre sem alkalmasak a sztatinok.

2. Megtettem minden életmódbeli változtatást, mely a fentebb felsorolt kórképek megszüntetéséhez elengedhetetlen lenne?

Ha ugyanis a táplálkozás nagy része szénhidrát- és zsírevészetről szól és nincs megfelelő táplálkozási terápia, könnyű energia toxicitásba keveredni és elhízni. Amivel majdnem minden anyagcserebetegség találkozik és ahol természetesen növekedni fog a szérum-LDL-koleszterin… azonban látható, nem az endogen koleszterin szintézis a probléma oka. Konkrétan tehát dilettáns dolog erre sztatint alkalmazni…

3. Van a gyógyszeres terápiának és magának az egészségi állapotnak egy precízen követett kontrollja?

Haladunk a kitűzött cél fele? Hasznos az eszköz? Érdekes módon, sokszor hallom, hogy komoly gyógyszerek esetében sem tudja a páciens, mikor is lesz kontroll. A gyógyszer nem cukorka, érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni! Hosszú évtizedekig sztatinokat szedni úgy, hogy tökéletesen egészségtelen az illető étrendje, az LDL-csökkentés az egyetlen cél, azonban a legutóbbi labor egy éve volt… nos az nagyon elkeserítő. Mindehhez egy 0,65-ös derék/magasság arány…
 
A gyógyulás első lépése MINDIG az életmód – táplálkozás, mozgás és társai – legyenek.
Ezek a szilárd alapok! Ha ezekkel nem törődünk, nincs az a gyógyszer, ami segíthet nekünk.
Legyen valódi a gyógyulás, valódi és teljes körű!
Hajrá!
Dávid
———-
Ha még vannak kérdéseid, itt tudsz hozzám tanácsadást foglalni:
Várlak szeretettel a Kortalanul Premium Életmód Programban is:
 
/Grafika angol nyelvű forrása: type1grit/

Hozzászólás

<

13 − három =

Scroll to Top