Tészta nélküli Quiche korianderes-köményes kínai kelkáposztával és gombával.
A Quiche egy klasszikus francia étel – omlós tészta alapon gazdagon megrakott tejszínes-tojásos keverékkel. A legjobb benne az, hogy rengeteg lehetőséget rejt magában – a végtelenségig lehet variálni. Az eredeti receptből a tésztát (és a tejszínt, sajtot) elhagyva szintén ízletes, egészséges és tápláló ételt kapunk – ebben a receptben épp a megmaradt kelkáposztánkat és gombánkat használtuk fel.
A recept variálhatósága miatt ez az összeállítás csak egyfajta iránymutatás, egy ötlet, mellyel arra szeretnélek biztatni Benneteket, hogy bátran kísérletezzetek az egészséges összetevőkkel éppúgy, mint a fűszerezéssel, mert meglepően jó eredmények születhetnek – akárcsak ez a képen látható Quiche. (Különlegesen jól sikerült, érdemes kipróbálni!) 

Hozzávalók
- Kb. fél kínai kelkáposzta (zsengébb, húsosabb levelek) – a miénk történetesen egy csaknem másfél kilós kínai kel megmaradt fele volt
- 1 fej vöröshagyma (elhagyható, ha a diéta nem engedi)
- 0,5 kg gomba
- 8-10 tojás
- Fűszerek: só, bors, köménymag, koriandermag, cayenne bors
- mangalicazsír a sütéshez
- (+ zsíros tejszín és sajt – amennyiben alkalmanként diétánk megengedi, de enélkül is jó!)

Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, jól megsózott vizet teszünk fel melegedni a blansírozáshoz, s odakészítjük a jeges vizet is.
2. A kínai kel leveleit leszedegetjük a torzsától kezdve, óvatosan, hogy ne törjenek meg.
3. A kisebb leveleket a nagyobbakba becsomagolva olyan kis pakkokat csinálunk, amiket még kényelmesen át tudunk fogni, s ezeket egyforma, ujjnyi csíkokra vágjuk. (Nálunk ez 4 kis csomag lett – külön is fel lehet vágni a leveleket, de így sokkal egyszerűbb.)
4. A tegnapi recepthez hasonlóan, a felcsíkozott káposztaleveleket lobogó forrásban lévő vízbe tesszük 15-20 másodpercre, s mennyiségtől és a lábasunk nagyságától függően 2-3 adagban blansírozzuk, majd egyből jeges fürdőbe helyezzük őket.
5. Szűrőbe tesszük lecsöpögni a feldarabolt, blansírozott káposztalevélkéket, majd előkészítjük a hagymát és a gombát.
6. A hagymát félbevágjuk, majd egyenlő nagyságú szeletekre daraboljuk. (Ez azért fontos, hogy egyenlő idő alatt süljenek majd meg, s ne legyen az egyik darabka nyers, míg a másik már égett…)
7. A gombát alaposan megmossuk (ezzel a héjának a legnagyobb részét is eltávolítjuk), majd a tönkjével együtt egyforma, 3-4 mm-es szeletkékre vágjuk.
8. Eközben 2-3 evőkanálnyi mangalicazsírt (vagy egyéb, tetszőleges zsiradékot, pl. marhafaggyú etc.) hevítünk egy nagyobb serpenyőben (vagy WOK-ban).
9. Amikor felolvadt a zsír, még várunk pár percet, hogy jól át tudjon forrósodni, aztán jöhet a hagyma. Akkor jó, ha szépen sistereg, de még nem ég meg. A hagymát röviden átkeverjük, majd hozzáadjuk a gombát is.
10. Amikor a gomba már puhulni kezd, beletehetjük a káposztát is. Keverjük át, majd hagyjuk pirulni. 1-2 percenként kavarjuk át az egész keveréket, hogy ne égjen oda.
11. Amikor a káposztacsíkok már elkezdenek összemenni, adjuk hozzá a fűszereket – ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá 1 evőkanál koriander- és 1 evőkanál köménymagot, teáskanálnyi cayenne borsot – ez a fűszerkombináció jól kihozza a kel ízét.
12. Akkor van kész a zöldség, amikor a káposztacsíkok már egészen összezsugorodtak, fehér részei is megpuhultak, s szép aranybarnás színük lett.
13. Elkészítjük a tojásos keveréket: A tojásokat pici sóval, borssal ízesítve (vigyázzunk, a zöldséghez is adtunk sót!) sokáig habosítjuk. (Ezen a ponton, ha diétánk megengedi, zsíros tejszínt és némi reszelt sajtot is adhatunk a keverékhez, ez tovább gazdagítja az ízét és sokat segít a Quiche állagának is, de enélkül is szépen összeáll. Ha a tejszín és a sajt sem engedélyezett, használhatunk valódi kókusztejszínt, fél dl-t kb.)
14. Egyenletesen oszlassuk el egy kizsírozott piteformába az elkészült gombás-káposztás keveréket, majd öntsük rá a felhabosított tojásokat.
15. 180°C-os sütőben süssük szép aranyszínűre.
+1 Tipp: Ezt az alapreceptet szinte bármilyen zöldséggel, hússal, akár maradékokkal is elkészíthetjük, sőt, kezdhetjük szalonnával is a zöldségkeveréket mangalicazsír helyett, a variációknak csak a fantáziánk szabhat határt.
(A magas hőmérsékletű sütés helyett pedig keverhetjük kevesebb zsiradékon, alacsonyabb hőfokon is a zöldségeket, ez esetben nem lesz annyira intenzív az ízük.)

