Sokan hallottak már arról, hogy a kollagén típusú fehérjék alig tartalmaznak BCAA-t, triptofánt és metionint – olyan aminosavakat, melyek az mTORC nevezetű fehérje komplex aktiválásával a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések (1) (2) közvetett indukáló vegyületei.
Az mTORC nevezetű összetett molekula segítségével fejti ki az IGF-1 és az inzulin is esetleges negatív hatásaikat, így az is egyre ismertebb, hogy a fentebbi folyamatok révén a kollagén fehérjék csökkenteni képesek az mTORC aktivitását és így segítik csökkenteni a triptofán és metionin szervezetbeli szintjét is.
Így úgy tűnhet, a kollagén az egészséges fehérjeforrás és a BCAA, metionin és triptofán nevű aminosavak beviteli korlátozása, a glicin relatív arányának növekedése az aminosav-profilban, – a korlátozott színhús-fogyasztás –, jobb egészségi állapothoz és hosszabb élethez vezet (3), valamint a kollagén fogyasztása az IGF-1 csökkentésén keresztül is hatásos az élethossz növelésében (4).
1. Aktiválják és szabályozzák az immunsejtek működését (5),
2. Szabályozó szerepük van az izomtömeg megtartásában, elvesztésének megakadályozásában (anabolikus és katabolikus folyamatok egyensúlyban tartása) (6); ez nem elhanyagolható tényező, főként idősebb korban (de fiatalon is) az izomtömeg (és az erő) metabolikus tartalékok és a mélyben a korral egyre inkább kialakulni vágyó természetes inzulinrezisztenciát nagymértékben képesek megakadályozni.
3. A metioninnak ráadásul mTORC együttest szabályozó hatása is lehet – mely így S-Adenozilmetionin képzésével védhet az oxidatív stressz ellen (7).
Összességében a fehérjefogyasztás, ezen belül is a húsfogyasztás esetén szerintem a legfontosabb az egyensúly. Fogyassz kötőszövetben gazdag és abban szegényebb, feldolgozatlan minőségi színhúsokat is felváltva, 50-50 százalékban. És ne félj a színhústól…
Hát még ha belevesszük, hogy a fehérjetartalom jól jellemzi a tápanyag-sűrűséget, a fehérjefogyasztás pedig összefügg a jóllakottsággal… akkor csak bátran!
És zárásnak egy apró paradoxon:
Források
1. Dirk Mossmann et al.: mTOR signalling and cellular metabolism are mutual determinants in cancer. Nat Rev Cancer, 2018 Dec; 18(12):744-757., https://doi.org/10.1038/s41568-018-0074-8.
2. Ju-Deng Zeng et al.: Serine and one-carbon metabolism, a bridge that links mTOR signaling and DNA methylation in cancer. Pharmacol Res. 2019 Nov;149:104352. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104352. Epub 2019 Jul 16.
3. John F Trepanowski et al.: Impact of caloric and dietary restriction regimens on markers of health and longevity in humans and animals: a summary of available findings. Nutr. J. 2011 Oct 7;10:107. https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-107.
4. Collin. Y. Ewald et al.: Dauer-independent insulin/IGF-1-signalling implicates collagen remodelling in longevity. Nature: 519, 97–101 (2015) https://doi.org/10.1038/nature14021
5. Rachael Keating, Maureen Ann McGargill: mTOR Regulation of Lymphoid Cells in Immunity to Pathogens. Front. Immunol., 11 May 2016. https://doi.org/10.3389/fimmu.2016.00180
6. Mee-Sup Yoon: mTOR as a Key Regulator in Maintaining Skeletal Muscle Mass. Front. Physiol., 17 October 2017. https://doi.org/10.3389/fphys.2017.00788
7. Heju Zhong et al.: Methionine Protects Mammary Cells against Oxidative Stress through Producing S-Adenosylmethionine to Maintain mTORC1 Signaling Activity. Hindawi; Volume 2021 Article ID 5550196 https://doi.org/10.1155/2021/5550196