Hogy miért fontos az egyensúly – Egy húsos megközelítés

Hogy miért fontos az egyensúly – Egy húsos megközelítés

Sokan hallottak már arról, hogy a kollagén típusú fehérjék alig tartalmaznak BCAA-t, triptofánt és metionint – olyan aminosavakat, melyek az mTORC nevezetű fehérje komplex aktiválásával a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések (1) (2) közvetett indukáló vegyületei.
Az mTORC nevezetű összetett molekula segítségével fejti ki az IGF-1 és az inzulin is esetleges negatív hatásaikat, így az is egyre ismertebb, hogy a fentebbi folyamatok révén a kollagén fehérjék csökkenteni képesek az mTORC aktivitását és így segítik csökkenteni a triptofán és metionin szervezetbeli szintjét is.
Így úgy tűnhet, a kollagén az egészséges fehérjeforrás és a BCAA, metionin és triptofán nevű aminosavak beviteli korlátozása, a glicin relatív arányának növekedése az aminosav-profilban, – a korlátozott színhús-fogyasztás –, jobb egészségi állapothoz és hosszabb élethez vezet (3), valamint a kollagén fogyasztása az IGF-1 csökkentésén keresztül is hatásos az élethossz növelésében (4).
Ugyanakkor a feldolgozatlan, minőségi színhúsok, melyek például metioninban gazdagak és a kollagénhez képest természetesen aktiválják az mTORC fehérjét, a növekedési faktorokat… nagyon fontosak! Pont az mTORC aktivációján keresztül például:
1. Aktiválják és szabályozzák az immunsejtek működését (5),
2. Szabályozó szerepük van az izomtömeg megtartásában, elvesztésének megakadályozásában (anabolikus és katabolikus folyamatok egyensúlyban tartása) (6); ez nem elhanyagolható tényező, főként idősebb korban (de fiatalon is) az izomtömeg (és az erő) metabolikus tartalékok és a mélyben a korral egyre inkább kialakulni vágyó természetes inzulinrezisztenciát nagymértékben képesek megakadályozni.
3. A metioninnak ráadásul mTORC együttest szabályozó hatása is lehet – mely így S-Adenozilmetionin képzésével védhet az oxidatív stressz ellen (7).
Összességében a fehérjefogyasztás, ezen belül is a húsfogyasztás esetén szerintem a legfontosabb az egyensúly. Fogyassz kötőszövetben gazdag és abban szegényebb, feldolgozatlan minőségi színhúsokat is felváltva, 50-50 százalékban. És ne félj a színhústól…
Hát még ha belevesszük, hogy a fehérjetartalom jól jellemzi a tápanyag-sűrűséget, a fehérjefogyasztás pedig összefügg a jóllakottsággal… akkor csak bátran!
És zárásnak egy apró paradoxon:
Ha a hosszú élet titka egyszerre a keresendő a sejtburjánzás megfékezésében (mTORC aktivitás csökkentés, kollagén fehérje előnyei), valamint az erő és az izomképzés és -megtartás területén (mTORC aktiválódás, színhúsok) is, akkor mindenképpen az egyensúly a megoldás – amit a húsok biztosítanak is természetes formában: van bennük színhús, ín, kötőszövet…
Források
1. Dirk Mossmann et al.: mTOR signalling and cellular metabolism are mutual determinants in cancer. Nat Rev Cancer, 2018 Dec; 18(12):744-757., https://doi.org/10.1038/s41568-018-0074-8.
2. Ju-Deng Zeng et al.: Serine and one-carbon metabolism, a bridge that links mTOR signaling and DNA methylation in cancer. Pharmacol Res. 2019 Nov;149:104352. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104352. Epub 2019 Jul 16.
3. John F Trepanowski et al.: Impact of caloric and dietary restriction regimens on markers of health and longevity in humans and animals: a summary of available findings. Nutr. J. 2011 Oct 7;10:107. https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-107.
4. Collin. Y. Ewald et al.: Dauer-independent insulin/IGF-1-signalling implicates collagen remodelling in longevity. Nature: 519, 97–101 (2015) https://doi.org/10.1038/nature14021
5. Rachael Keating, Maureen Ann McGargill: mTOR Regulation of Lymphoid Cells in Immunity to Pathogens. Front. Immunol., 11 May 2016. https://doi.org/10.3389/fimmu.2016.00180
6. Mee-Sup Yoon: mTOR as a Key Regulator in Maintaining Skeletal Muscle Mass. Front. Physiol., 17 October 2017. https://doi.org/10.3389/fphys.2017.00788
7. Heju Zhong et al.: Methionine Protects Mammary Cells against Oxidative Stress through Producing S-Adenosylmethionine to Maintain mTORC1 Signaling Activity. Hindawi; Volume 2021 Article ID 5550196 https://doi.org/10.1155/2021/5550196

Hozzászólás

<

10 + 12 =

Scroll to Top