Töltött kínai kel – recept

Töltött kínai kel – recept

Hozzávalók:

  • 8 db szép nagy kínai kelkáposztalevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg mangalica szalonna
  • 1 kg zsíros marha darált hús
  • 0,5 liter (lehetőség szerint marha) alaplé
  • 0,5 kg gomba
  • só, bors, ízlés szerint fűszerek

Töltött kínai kel – recept

1. Elkészítjük a husiragut:

A felkockázott szalonnát hideg serpenyőbe tesszük, majd nagy lángon hevíteni kezdjük. (A serpenyő legyen elég nagy ahhoz, hogy az 1 kg hús is elférjen benne!)
Mikor a szalonna már szépen kiengedte a zsírját, visszavesszük a lángot közepesre, és hozzáadjuk a finomra aprított hagymát. Kis lángon addig kevergetjük a hagymát, ameddig puha nem lesz – ez akár 5 percnél is tovább tarthat, ám a hagyma íze miatt nagyon fontos.
Ezen a ponton jöhet a felszeletelt gomba, (néhány szép fejet hagyjunk meg a sütéshez), majd addig kevergetjük, amíg megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, nagy lángon pirítjuk egészen addig, ameddig eltűnik a vörös színe, majd pár percig még kevergetjük.
Felöntjük az alaplé harmadával, majd ha besűrűsödött, akkor még kétszer megismételjük ezt a lépést – az eredmény szaftos, ízletes husiragu lesz. Mielőtt elzárjuk a gázt, ellenőrizzük az ízét, mert a mangalicaszalonnánk és az alaplevünk sósságától függően lehet, hogy szükség lesz egy kis sóra, esetleg borsra (egyéb fűszerekre – ki hogy szereti 😊)

2.

Ezalatt egy nagy lábosban jó sós vizet teszünk fel melegedni, és közben elkezdjük óvatosan leszedegetni a káposztaleveleket a torzsától kezdve, vigyázva, hogy ne törjenek meg, majd megmossuk őket. (Ne vágjuk ki a fehér részeket se!) Közben jeges vizet készítünk a pultra.
Mire mindezzel végzünk, jó eséllyel lobogva forr a sós vizünk, így beletehetjük kettesével a káposztaleveleket, kb. 30-30 másodpercig, majd egyből beletesszük őket a jeges vízbe (ez a blansírozás). Ha ezzel végeztünk, szépen lecsöpögtetjük a leveleket.
Miközben száradnak a levélkéink, kizsírozunk egy sütőformát, és előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.

3. Jöhet a töltés:

Lent legyen a torzsához közeli rész, fent a fodros, sötétebb levélrész. Fent hagyjunk ki kb. 2-3 ujjnyit, hogy ne folyjon ki a husi, oldalt elég 1 ujjnyi. Lentről felfelé szorosan tekerjük fel, és tegyük a tekercset a sütőformába, ha szükséges, tűzzük meg fogpiszkálóval. (Csak ne felejtsük el sütés előtt kivenni 😊.) Szorosan tegyük egymás mellé a káposztatekercseket, majd a résekbe tűzdelhetjük a megmaradt gombákat.

4. Sütés:

Süssük addig, amíg a káposztalevelek teteje kissé megpirul (– vigyázat, ha lehet, ezt ne alul-felül sütés funkcióval süssük, mert amíg elkészül az étel, könnyen megég a teteje, és akkor kesernyés lesz a káposzta íze.)
🍽
Jó étvágyat mindenkinek – holnap pedig kiderül a megmaradt kínai kelből készült Quiche receptje is!
Töltött kínai kel – recept

Hozzászólás

<

3 × 1 =

Scroll to Top